Wioska Runa Leśnego w Borkowie Lęborskim

Fakty i mity o grzybach

 

  1. Grzyby zawierają substancje korzystne dla zdrowia, także o działaniu przeciwnowotworowym. Prawda.
    Lakownica lśniąca (znana jako grzyb Reishi) znana głównie jest z tego, że jej wyciąg nie tylko zapobiega chorobom nowotworowym, ale wg niektórych badań naukowych może hamować rozwój komórek raka piersi. Grzyby zawierają związki sprzyjające obniżeniu cholesterolu, regulujące ciśnienie tętnicze krwi czy działające przeciwzapalnie.
    Okazuje się, że nawet hodowlana pieczarka, dzięki zawartości betaglukanów, może mieć znaczenie profilaktyczne. Lakownica to Huba w medycynie chińskiej stosowana od 2000 lat.
  2. Kurki (pieprznik jadalny) nie pomyli nawet dziecko. Półprawda. Jeśli kurka jest dorodna, żółta, o charakterystycznym kształcie, a tak wygląda tylko dorosły grzyb, to fakt. Znane są jednak przypadki pomylenia kurki z pieprznikiem pomarańczowym( lisówką pomarańczową). A rosną obok siebie. Ta pomyłka cię nie zabije, ale bóle brzucha inne sensacje nie należą do przyjemnych.
  3. Nie należy zbierać grzybów malutkich jeszcze nie w pełni wykształconych. Fakt.  Grzyb musi mieć wykształcony trzon, grzybnię i kapelusz. Wtedy jest gwarancja, że nie pomylisz z innym.
  4. Czasem ciężkie zatrucia powodują grzyby jadalne. Fakt. To możliwe, gdy grzyby są źle przechowywane, nadpsute, spożywane przez osoby wyjątkowo wrażliwe np. dzieci. Pediatrzy i dietetycy bezwzględnie odradzają podawanie grzybów ( w tym pieczarek) dzieciom do ukończenia 5 lat. Nie brakuje jednak i głosów (gastrologów czy toksykologów) by nie wprowadzać do diety dziecka grzybów szczególnie leśnych nawet do ukończenia 12-14 lat.
  5. Grzyby należy zbierać tylko do wiklinowych koszy, a nie plastikowych siatek. Fakt.  Nie dość, że grzyby w worku nie mają czym oddychać i szybciej się psują, to zaparzone uwalniają toksyny szkodliwe dla zdrowia.
  6. Grzyby sprawdzają się na diecie odchudzającej . Półprawda.  Grzyby rzeczywiście są niskokaloryczne i obfitują w błonnik (fungin), który, zwłaszcza w trzonie jest podstawą masy suchej. Pod warunkiem, że nie utopisz go w tłuszczu, śmietanie czy panierce.
  7. Grzyby zawierają sporo witamin i soli mineralnych . Fakt. Potas, fosfor, wapń, sód, żelazo, a także witaminy z grupy B, wit. A i C to naturalne skarby grzybów. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by tygodniowo nie jeść więcej niż 250 g grzybów świeżych, ponieważ dostarczasz do organizmu również ołów, rtęć i kadm.
  8. Najbardziej trujący w Polsce grzyb „szatan” ma gąbkę pod kapeluszem. Mit. Prawdziwy borowik szatański występuje w naszym kraju bardzo rzadko i nieznane są przypadki zatrucia właśnie nim. Gatunek uznawany u nas za szatana to goryczak żółciowy. Nie da się go zjeść, jest tak gorzki, że jeden zepsuje całe danie. Goryczak jest niejadalny, ale nie trujący.
  9. Zabójcze są tylko grzyby świeże. Suszenie, marynowanie czy gotowanie niszczy toksyny. Mit. Do ciężkich zatruć dochodzi przez cały rok. Owszem, stężenie toksyn może być niższe, jednak dawka, która pozostaje, nieraz okazuje się groźna dla zdrowia i życia.
  10. Trujące grzyby ciemnieją od cebuli i czosnku. Mit. Zmianę koloru wywołuje zawarty w grzybach enzym tyrozynaza. Występuje on w niektórych grzybach trujących, ale w jadalnych również!
  11. Grzyby wystarczy wrzucić do świeżego mleka , by upewnić się czy jest wśród nich trujący. Jeśli mleko nie skwaśnieje, jesteś bezpieczny. Mit.Zakwaszenie mleka wywołuje pepsyna i kwasy organiczne, zawarte w obu rodzajach grzybów, w jadalnych i trujących. Mleko nie da Ci żadnej przydatnej informacji.
  12. Grzyb nadjedzony przez ślimaki z robakami, na pewno jest jadalny. Mit. Ślimaki i wszelkie robaki jedzą bezkarnie nawet muchomora zielonawego (najbardziej trującego grzyba na naszych terenach).
  13. Grzyba trującego można poznać po zapachu. Mit. Cuchną grzyby niejadalne. Truciciele i zabójcy mają obojętny zapach dla ludzkiego nosa.
  14. Grzyby trujące mają niebieskawy barwnik , który wycieka po nacięciu. Mit.  Trudno powiedzieć skąd wziął się ten mit. Niebieskawy kolor po przecięciu mają koźlarze , borowiki itp.  Po przecięciu nożem następuje reakcja chemiczna miąższu z tlenem.
  15. Każdy grzyb truciciel ma coś wyraźnie czerwonego, choćby małą plamkę na trzonie. Mit. Ani plamki, ani sok, ani fragmenty grzybni nie muszą być czerwone. Czerwień pozwala wyeliminować zaledwie kilka trujących gatunków grzybów.
  16. Krowiak podwinięty, znany jako olszówka, to grzyb warunkowo jadalny, odpowiednio przyrządzony traci toksyny. Mit. Rzeczywiście ,tak kiedyś sądzono. To NIEAKTUALNE. Układ odpornościowy niektórych osób reaguje nieprawidłowo na jego składniki, wytwarza przeciwciała przeciwko ludzkim krwinkom, doprowadzając do ich sklejania, a w efekcie wyłączenia funkcji najważniejszych narządów. W efekcie może nawet dojść do zgonu. Zatem olszówka to jeden ze 160 gatunków występujących w Europie, których spożycie może zakończyć się śmiercią. Wszystkich grzybów na naszym kontynencie jest ok. 5 tysięcy.

 

                              Pozdrawiam i życzę rozsądku.

 

Przejdź do góry strony